Masáže Ostrava - www.masaze-ostrava.cz
Šípek
Plody jsou šípky, které mají vejčitý tvar a po dozrání jsou červené. Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2. Šípek má rád slunné suché stráně, meze, zarůstající pastviny, okraje lesů. Na horách se s ním setkáme zřídka. V období od září do října za suchého a slunného počasí, kdy je obsah vitamínu C nejvyšší, sbíráme šípky nepřezrálé a tvrdé s červeno-oranžovou barvou bez stopek. U přezrálých šípků klesá hodnota vitamínu C. Šípky sušíme umělým teplem, maximálně do 60 stupňů, pokud je sušíme pomalu, sesycháním ztrácejí vitamín C a pokud je sušíme vyšší teplotou, zhnědnou a připálí se. Skladujeme je maximálně 1 rok. Šípky bývaly a jsou nedílnou součástí lidového léčitelství. Dnes se využívají k vnitřnímu použití. Vitamín C působí proti krvácení z dásní a dalším krvácivým stavům. S jeho pomocí se posiluje imunita a přirozená odolnost organismu proti infekcím. Jsou účinné při zánětech horních cest dýchacích, při zánětech dolních močových cest, jelikož působí močopudně a pro obsah pektinů jsou dobré proti zácpě, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév, paradontóze a k celkovému posílení organismu. Snižují také lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. Z dužiny plodu této rostliny si připravíte oblíbený čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitamínu C.
|