Masáže Ostrava - www.masaze-ostrava.cz
Jitrocel
Jitrocel má antioftalmické vlastnosti, zvyšuje srážlivost krve, má svíravé účinky, čisté krev, plíce a žaludek, má protizánětlivý vliv, snižuje překrvení sliznic a nadměrnou propustnost vlásečnic, působí spasmolyticky na hladké svaly horních cest dýchacích, trochu usnadňuje odkašlávání a má slabě močopudné účinky. Chrání organismus před viry a novotvary, které proniknou do buněk. Aktivními sloučeninami jitrocele jsou rostlinné polysacharidy, glukany nebo amoniglukany s velmi velkou molekulární váhou. Hojivě působí na rány, má regenerující vliv na pokožku, používá se na vyrážky a vředy. Vnitřně se jitrocel používá na průjem, úplavici, bíle výtoky, krvácení, včetně děložního, vykašlávání krve, tuberkulózu, chronický zánět průdušek, celkové vyčerpání, ztrátu váhy, vývojová opozdění u dětí, zánět krku a angínu, záněty hrtanu, záněty ledvin, horečku, katar dýchacích cest a zahlenění krku, astma, černý kašel, poruchy trávení, poškození žaludeční sliznice, nedokyselení žaludku a dvanáctníku a proti endogenním bakteriálním toxinům. Poruchy trávení Při poruchách trávení, pálení žáhy, říhání, zapáchajícím dechu je dobrý následující recept. Semeleme list jitrocele kopinatého, listy vachty, kořen hořce a pomerančovou kůru ve stejných množstvích a užíváme méně než půl lžičky před jídlem. Na žaludeční vředy Smícháme list jitrocele, list kopřivy a kořen anděliky ve stejných množstvích. Lžíci kořene anděliky zalijeme čtyřmi sklenicemi vody, přivedeme k varu, přidáme lžičku lněného semínka a lžíci jitrocele společně s kopřivou, odstavíme, necháme vylouhovat. Čaj na žaludeční vředy pijeme po malých dávkách během dne. Obklady na oči z jitrocele Smísíme po 20 g listů jitrocele většího nebo kopinatého a květů slézu maurského a po 10 g květu hluchavky bílé a květů heřmánku. 1/2 lžíce směsi zalijeme 2/3 sklenici vroucí vody a 15-20 min louhujeme. Na 10 min odstavíme a přecedíme. Používáme na oči jako protizánětlivý, baktericidní a ochranný prostředek. Proti průjmu Smísíme 15 g listů jitrocele, květu heřmánku, dubové kůry, plodů borůvky a nati rdesna ptačího a po 10 g oddenku mochny a lišejníku islandského. Lžíci směsi zalijeme sklenicí teplé vody. Zahřejeme k varu a přikryté mírně vaříme 3-5 min. Na 10 min odstavíme a přecedíme. Pijeme 2-3 krát denně jednu sklenici před jídlem jako prostředek proti zánětům, bolesti a proti průjmu.
|